Mikortól

3-4 hónapos kortól lehet kezdeni az uszodai foglalkozásokat.

Akiknek van, kedvük már otthon a fürdőkádban 2 hetes kortól végezhetnek gyakorlatokat a babákkal. Ezeket, a kádas gyakorlatokat megmutatom az usziban, (amihez nem kell bejönni a vízbe, és közben megnézhettek egy foglalkozást is J).

A víz hőfokát a következőképpen állítsátok be:

  • 1. hónap 35-37 Celsius fok
  • 2. hónap 34-36 C
  • 3. hónap 32-34 C

Az uszodában 32 C-fokos a víz, így mire12 hetesen hozzátok a babátokat babaúszásra már megszokja ezt a hőfokot. A fürdővízbe szappant, sampont, de még habfürdőt se használjatok a gyakorlatok közben! A gyakorlatok végeztével a fürdetés végén a gyógyszertárban vásárolt /orvos által felírt mosdókrémet ajánlom. Ne felejtsétek el, hogy a baba bőre 9 hónapig magzatvízben volt, vegyszermentes természetes folyadékban és ezért is született szép bőrrel. (A sok kenőcs, olaj, krém elzárhatják a bőr pórusait stb.)

Ha valaki nem akarja, vagy nem meri az otthoni előkészítő kádas gyakorlatokat elvégezni, akkor is az uszodai foglalkozások 12 hetes kórtól kezdődhetnek.

Vannak, akik azt ajánlják, hogy 6 hónapos kor után kezdjék a babák a babaúszást, szerintem minél később jön egy baba (5-6-7.. hónaposan) annál hosszabb ideig és lassabban alkalmazkodik a vízhez. Azonban különböző módszerekkel, türelmesen, kicsit több idő alatt ők is megszeretik a vízben való mozgást, és merülést. Mivel 6 hónapos kor után is van élet,J nem kell megijedni, hogy akkor már késő lesz elkezdeni.

Hogyan képesek a víz alatt visszatartani a levegőt a babák?

A kisbaba nagyon sok reflexszel születik a világra. Ezek közül az egyik a „búvárreflex”.
Ösztönös, veleszületett, ugyanakkor leépülő reflex.

A nemzetközi babaúszó-konferenciákon elhangzott, illetve az újabb külföldi kutatások és a nemzetközi szakirodalom szerint a „búvárreflexnek” nincs gyakorlati haszna. Több reflex közreműködése teszi lehetővé, hogy a babák vissza tudják tartani a lélegzetüket víz alá merüléskor.

Ráadásul mikor gyakorolják a babák a merülést, ezeknek a reflexeknek a jelentősége csökken. Erre a szívritmus megfigyelésével jöttek rá. Mivel a babákat meg tudjuk tanítani az akaratlagos, tudatos légzésvisszatartásra, ezért csökken a reflexek használata. Ezután pedig már fokozatosan leépülnek, tompulnak a babák különböző ösztönös reflexei.